(recept
si oblíbilo 17 návštěvníků)
VALAŠSKÝ FRGÁL
Potřebné ingredience
Těsto:
500g hladké mouky
500g polohrubé mouky
170g cukru krupice 4 žloutky
250g másla
sůl
500ml.mléka
70g droždí
Drobenka:
200g másla
200g hl.mouky
150g cukru
Na potření okrajů:
250g másla+rum
Postup přípravy
Z vlahého mléka,trochu mouky a kvasnic uděláme kvásek.Než vykyne,utřeme cukr s máslem a přidáme žloutky.Do této směsi přidáme kvásek,zbytek mléka,sůl a mouku a vypracujeme středně husté těsto.
Mezitím co bude těsto kynout,si připravíme nádivku.Předem si uvaříme sušené hrušky(hrušky nakájíme,přidáme vodu,skořici,hřebíček,badyán a vaříme 30-40min)ty pak pomeleme,přidáme rozinky namočené v rumu,trochu roztopeného másla,cukr.
Dále si uděláme drobenku-máslo,hl.mouku a cukr mneme tak dlouho,až se nám v prstech udělají drobné kuličky.
V kastrolku si rozpustíme 250g másla do vonava,po zchladnutí do něj přimícháme rum.Tuto směs používáme k natírání upečených frgálu.
Vykynuté těsto rozdělíme na 250-300g težké bochánky a necháme opět vykynout.Pečeme v trobě na 180°,25-30min.Po upečení natíráme celé frgaly směsí.
Nádivka může být tvarohová,povidlová....všechny jsou výborné.
Mezitím co bude těsto kynout,si připravíme nádivku.Předem si uvaříme sušené hrušky(hrušky nakájíme,přidáme vodu,skořici,hřebíček,badyán a vaříme 30-40min)ty pak pomeleme,přidáme rozinky namočené v rumu,trochu roztopeného másla,cukr.
Dále si uděláme drobenku-máslo,hl.mouku a cukr mneme tak dlouho,až se nám v prstech udělají drobné kuličky.
V kastrolku si rozpustíme 250g másla do vonava,po zchladnutí do něj přimícháme rum.Tuto směs používáme k natírání upečených frgálu.
Vykynuté těsto rozdělíme na 250-300g težké bochánky a necháme opět vykynout.Pečeme v trobě na 180°,25-30min.Po upečení natíráme celé frgaly směsí.
Nádivka může být tvarohová,povidlová....všechny jsou výborné.
-těsto necháme nejméně hodinu kynout....
*
*
-přejeme dobrou chut:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Jitule64
(upraveno)
7. 3. 2009, 13:50
MŇAM...ty miluju. Těsto dělám v domácí pekárně http://bucifousek.webgarden.cz/sladke-pecivo/valasske-frgale-z-dp.html a mám z něj tři velké koláče, jen jsem nikdy neměla tak krásné kulaté. Ty Vaše vypadají fantasticky ještě s tou drobenkou...hned bych si dala ke
PATaPET
(upraveno)
7. 3. 2009, 13:40
mnam mnam, tak frgaly miluji,meli sme na svatbe a jsou to moooooc dobre kolacky,bohuzel nam pani cukrarka nechtela prozradit recept tak uz se tesim a budu nekdy zkouset
Ivka.kuc
(upraveno)
6. 3. 2009, 20:57
Opravdu nadherne chtela bych je zitra udelat jen nevim na kolik kolacu tohle testo vystaci na 2 nebo 3. Dekuji za odpved
bubík4
(upraveno)
23. 12. 2008, 22:43
je kdyby byl jen tvarohovej, tak bych si dala hned
ratafa
(upraveno)
23. 12. 2008, 20:08
Tak ty vypadají krásně!Dala bych si
pestra
(upraveno)
23. 12. 2008, 20:14
@ratafa
Luci..moc děkujem..mužu doporučit..jsou opravdu